Elke vier jaar worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Dan kiezen de inwoners van de gemeente Leeuwarden van 18 jaar en ouder een nieuwe gemeenteraad.
De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging en daarmee het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De raad besluit over het beleid en neemt alle andere besluiten die voor de gemeente van belang zijn. De gemeenteraad telt 39 raadsleden verdeeld over tien fracties. Een fractie is een groep raadsleden van dezelfde politieke partij. De gemeenteraadsleden moeten zich houden aan de pdf gedragscode (PDF, 406.31 KB) voor de leden van de gemeenteraad. De raadsleden melden bij de gemeente hun functies en nevenfuncties. Het overzicht hiervan is gebundeld in hetpdf register nevenfuncties raadsleden 2018 - 2022 (PDF, 50.44 KB)pdf register nevenfuncties raadsleden 2018-2022 (PDF, 55.38 KB) van de gemeente Leeuwarden.Fractieassistenten
De fracties in de gemeenteraad kunnen fractieassistenten aanstellen. Een fractieassistent ondersteunt de raadsleden bij het werk voor de gemeenteraad. Fractieassistenten kunnen tijdens het Open Podium en de Poltieke Dialoog meepraten. Dat mogen zij niet bij een besluitvormende vergadering. Fractieassistenten mogen niet meestemmen. De fractieassistenten zijn net als raadsleden officieel geïnstalleerd en hebben de eed of belofte afgelegd. Wie de fractieassistenten zijn leest u in het overzicht. De fractieassistenten melden hun nevenfuncties. Deze zijn te lezen in het profiel in het overzicht.
Zetelverdeling
In de raad zitten 39 raadsleden die zijn verdeeld over 10 politieke partijen.
PvdA 11 raadsleden, GroenLinks 5 raadsleden, CDA 5 raadsleden, , VVD 4 raadsleden, D66 4 raadsleden, Gemeentebelangen (GB) 2 raadsleden, Fryske Nasjonale Partij (FNP) 3 raadsleden, ChristenUnie 2 raadsleden, Lijst058 1 raadslid, Partij voor de Dieren 1 raadslid.
Hoofdtaken gemeenteraad
De gemeenteraad heeft drie hoofdtaken:
- hoofdlijnen beleid bepalen: de gemeenteraad buigt zich over allerlei onderwerpen die voor de gemeente en haar inwoners van belang zijn.
- inwoners vertegenwoordigen: door contact met de inwoners van de gemeente Leeuwarden te onderhouden weten raadsleden wat er speelt en leeft in de stad en de dorpen. Zij nemen de belangen van de inwoners mee bij het nemen van besluiten.
- dagelijks bestuur controleren: de gemeenteraad controleert of het college van burgemeester en wethouders het beleid goed uitvoert en haar bestuurstaken goed vervult.
Vergaderingen gemeenteraad
Woensdagavond is de vaste avond voor de vergadering van de gemeenteraad. De avond begint in principe om 19.30 uur en is in het Stadhuis aan het Hofplein 38. Ten tijde van corona zijn de vergaderingen meestal digitaal.
De raad wil iedere week ruim gelegenheid bieden aan inwoners om mee te doen.
Hiervoor is het Open Podium met tijd voor inwoners, ondernemers, organisaties, instellingen en overige belanghebbenden. Er is gelegenheid om in te spreken op onderwerpen die op de agenda staan. Het doel is om de gemeenteraad te informeren zodat ieders inbreng meegewogen kan worden om tot een besluit te komen. Het open podium en de pauze is ook bedoeld om raadsleden te ontmoeten en informeel met hen in gesprek te gaan. Zelf een onderwerp aandragen of uw organisatie/instelling presenteren kan ook. Neem daarvoor contact op met de griffie om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Nadat de raad zoveel mogelijk input heeft over een onderwerp is het tijd voor de politieke afweging. Raadsleden gaan met elkaar en met het college in debat. Meningen worden naar voren gebracht en men stelt elkaar vragen. Bij deze vergadering vormt een raadslid/partij zicht een oordeel over een onderwerp. Aan het eind van deze dialoog wordt een conclusie getrokken: het onderwerp gaat door als hamerstuk naar de besluitvormende raadsvergadering óf de raad wil het onderwerp nog een keer bespreken voordat het definitieve besluit wordt genomen. Het gaat dan verder als bespreekpunt naar de besluitvormende vergadering.
Bij een besluitvormende raadsvergadering neemt de raad besluiten zoals hierboven toegelicht. Het kan dan zijn dat de raad het voorgestelde besluit nog (op onderdelen) wil aanpassen. Dan is er de mogelijkheid om een amendement of motie in te dienen. Daarna gaat het college aan de slag met het uitvoeren van de besluiten zoals die zijn genomen.
Bij een besluitvormende raadsvergadering neemt de raad besluiten zoals hierboven toegelicht. Het kan dan zijn dat de raad het voorgestelde besluit nog (op onderdelen) wil aanpassen. Dan is er de mogelijkheid om een amendement of motie in te dienen. (uitleg hiervan leest u elders op deze site) Daarna gaat het college aan de slag met het uitvoeren van de besluiten zoals die zijn genomen.
Agenda
Actuele onderwerpen met een korte toelichting leest u incidenteel in de krant Huis aan Huis en wekelijks op deze website/actueel. De agenda en bijbehorende stukken plaatsen we in het raadsinformatiesysteem iBabs. Een week voor de datum van behandeling wordt de agenda gepubliceerd. Voor inspreken bij het open podium geldt: even aanmelden bij de griffie. Dat kan tot op de dag van de vergadering tot uiterlijk 12.00 uur door te bellen met telefoonnummer 058 – 233 2372 of een ">mail te sturen aan.
Volg ons
U kunt iedere woensdagavond het Politiek Podium volgen via de livestream op onze website of via lokale omroep LEO. De besluitvormende vergaderingen streamen we ook via facebook. Volg de raad ook op facebook @gemeenteraadleeuwarden en twitter @raadleeuwarden
Meer weten over de gemeenteraad?
Meer weten over de gemeenteraad? Neem contact op met de Griffie via telefoonnummer 058-233 2372 of via ">mail. In de Gemeentewet vindt u meer informatie over de gemeenteraad.