Tweede Kamerverkiezingen: noordelijk lijsttrekkersdebat

1 feb 2021

De provincies Fryslân, Groningen en Drenthe organiseren samen met de drie noordelijke dagbladen het eerste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het “Noordelijk Lijsttrekkersdebat” wordt gehouden op maandag 8 februari van 15.30 tot 17.00 uur en is online te volgen. Deelnemers aan het debat zijn de lijsttrekkers VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SP. Van de PVV en D66 komt nog definitief uitsluitsel.

In het debat, verzorgd door de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en het Friesch Dagblad, wordt gesproken over Covid-19 en de spanningen in de samenleving, de impact op de gezondheidszorg en de regio, mobiliteit, de leefbaarheid op het platteland, de toekomst van de Waddeneilanden, gelijke kansen voor jongeren en duurzame landbouw. Verder komt energiewinning aan de orde: wordt het gas, wind, groene waterstof of toch iets anders? Stuk voor stuk regionale thema’s met een sterk nationaal karakter.

Het debat wordt gepresenteerd door twee noorderlingen: Welmoed Sijtsma en Eelco Bosch van Rosenthal. De inwoners van Groningen, Fryslân en Drenthe spreken zich via videofragmenten uit over stellingen en stellen vragen aan de acht lijsttrekkers. Het debat is online rechtstreeks te volgen via de digitale kanalen van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, het Dagblad van het Noorden, De Telegraaf, YouTube en Facebook. PodiumTV zendt het debat live uit op televisie via de noordelijke kabelnetwerken.