Skip To Main Content
Ga naar de inhoud
Ga terug

Donkerder Nachten Nijlân

P Patrick Rijke  •  Griffie  •  08-05-2025  •  Geen reacties  •  Politiek Podium 14 mei 2025  • 

Wist u dat de hoeveelheid overbodig licht de biodiversiteit in de stad beïnvloed? Onze vogels, vleermuizen, insecten en zelfs de vissen in onze grachten en kanalen raken erdoor van slag, waardoor de soorten langzaam uitsterven. Overbodig licht beïnvloedt ook de mens en zorgt bijvoorbeeld voor een minder goede nachtrust en, volgens de wetenschappers, zelfs depressie. Bedrijvigheid van vogels, bijen en (nacht) vlinders daarentegen maken dat mensen zich veilig voelen en dragen bij aan een opgewekt humeur. 

Onze wens is dat er dit jaar verschillende ontmoetingsactiviteiten met een cultureel tintje plaatsvinden. Om te beginnen in de wijk Nijlân. Hier is de galerijverlichting onlangs vervangen door erg fel licht (Lumen 500+ per lamp). De impact zal daardoor goed zichtbaar en meetbaar zijn. Hierbij zullen ook voorlichting- en inspraakmomenten zijn. De activiteiten worden georganiseerd om te onderzoeken hoe we samen met bewoners en betrokkenen, zoals de gemeente, verhuurders enzovoorts, overbodig licht kunnen verminderen en tegelijk de sociale samenhang tussen bewoners kunnen versterken.

Natuurlijk blijft het veilige gevoel, dat verlichting biedt, een aandachtspunt. Wij willen daarom inzetten op vriendelijk-, veilig- en functionele verlichting, zowel aan (openbare) gebouwen, galerijflats en in de openbare ruimte. Met trots kunnen we straks zeggen dat wij zelfs ín de stad van de sterrenhemel kunnen blijven genieten en wie weet zelfs de Melkweg kunnen zien.

Nu al meer weten over het effect van te fel en overbodig licht op mens en milieu? Bezoek de tentoonstelling “Wakker worden!” (t/m 28 sept) in het Natuurmuseum.

Miranda Tamminga en René Houben (voor hen geplaatst door de griffie)

Je moet inloggen of je aanmelden om te kunnen reageren.
    Geen mijlpalen gedefiniëerd